Η Πέγεια του Σήμερα

Αναντίρρητα, η Πέγεια είναι ένα αξιόλογο μέρος της Κύπρου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα νεοσύστατο δήμο της επαρχίας Πάφου αφού ανακηρύχθηκε σε δήμο το 1994. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Πέγεια αναγνωρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της Κύπρου καθώς η περιφέρεια της καλύπτει 4,552 εκτάρια. H διοικητική έκταση της Πέγειας φθάνει στα βόρεια μέχρι τον κόλπο της Λάρας και στα νότια μέχρι το τσιφλίκι των Ποτίμων και το φράγμα του Μαυροκόλυμπου.

Όσον αφορά στη γεωγραφική θέση της Πέγειας, αυτή κρίνεται αρκετά ευνοϊκή. Μόνο 15 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Πάφου, και κοντά στον πανέμορφο Ακάμα, αποτελεί σημείο προσέλευσης όχι μόνο ντόπιων αλλά και ξένων κατοίκων. Το γεγονός ότι το χωριό είναι ριζωμένο στις πλαγιές ενός βουνού και κτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων, επιτρέπει την αξιοζήλευτη πανοραμική του θέα τόσο προς τα δυτικά παράλια του νησιού όσο και προς το κέντρο της Πάφου. Ακόμη, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας καθώς και το ήπιο κλίμα της περιοχής αποτελεί ασύγκριτο πλεονέκτημα.

Από τη μια, φαντάζει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που αγκαλιάζει τις υπέροχες δαντελωτές ακρογιαλιές, το εξωτικό πράσινο των μπανανών, η πολυχρωμία των εσπεριδοειδών, των αμπελιών, και των αμυγδαλιών , η άγρια ομορφιά των χαρουπιών και των ελιών και από την άλλη, προβάλλει το δάσος με τα σκιερά πεύκα, τα κυπαρίσσια και τους θάμνους. Στην περιοχή καλλιεργούνται επίσης διάφορα είδη λαχανικών που περιλαμβάνουν κυρίως πατάτες, καρπούζια, κρεμμύδια, ντομάτες, αγγουράκια και αγκινάρες. Το μικρό κρατικό δάσος Μελέτη καθώς και μεγάλο μέρος του κρατικού δάσους της Πέγειας εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του χωριού. Έτσι, οι μοναδικές πινελιές της φύσης, χαρίζουν στους κατοίκους αστείρευτη πηγή ζωντάνιας κι ηρεμίας.

Κύρια ενασχόληση των κατοίκων αποτελεί κατά πρώτο λόγο ο τουρισμός κι έπειτα, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η έκταση των μπανανοφυτειών της περιοχής ανερχόταν το 1985 στα 119 εκτάρια και ήταν η μεγαλύτερη όχι μόνο της επαρχίας Πάφου αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. Εκτός από τη γεωργία αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό και η κτηνοτροφία και ειδικότερα η αιγοπροβατοτροφία. Το 1985 εκτρέφονταν 2,073 κατσίκες, 2,832 πρόβατα, 60 χοίροι και 1,690 κοτόπουλα. Ωστόσο, σήμερα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον τουρισμό και στην παροχή υπηρεσιών. Η Πέγεια, λόγω του όμορφου καταπράσινου τοπίου της, των γραφικών ακρογιαλιών της και των αξιόλογων αρχαιολογικών της χώρων, άρχισε κατά τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται τουριστικά. Επίκεντρο της τουριστικής κίνησης είναι η περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων.

Δίχως άλλο, η προσέλευση τουριστών, οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Μεγάλη Βρετανία, έχει δώσει ώθηση στη δημιουργία πλήθους εστιατορίων, παραδοσιακών ταβερνών, κέντρων αναψυχής, ξενοδοχείων, τουριστικών συγκροτημάτων, επαύλεων κτλ που υπόσχονται στον επισκέπτη, ξένο αλλά και ντόπιο μια άνετη παραμονή στη σαγηνευτική περιοχή. Από την άλλη, η οικιστική ανάπτυξη συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς ενώ η τουριστική βιομηχανία και ο τομέας των υπηρεσιών ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους με βασικό στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η Πέγεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως κοσμοπολίτικη περιοχή καθώς οι κάτοικοι που δεν έχουν γεννηθεί στην Πέγεια υπερτερούν αυτών που είναι γεννημένοι στο δήμο. Αποκορύφωμα του συνονθυλεύματος του ξένου και του ντόπιου στοιχείου αποτελεί η συμμετοχή κοινοτικού μέλους στο δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από τις δημοτικές εκλογές του 2006.