#Βρύση των Πεγειώτισσων

Επισκεφτείτε το αξιοθέατο της Βρύσης των Πεγειώτισσων και τραγουδήστε το τραγούδι της… Στην όμορφη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού βρίσκονται οι γραφικές και πολυτραγουδημένες “Βρύσες της Πέγειας“. Ο πυρήνας γύρω από τον οποίο δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε ο οικισμός είναι η εκκλησία και η «Βρύση των Πεγειώτισσων». Γύρω από αυτήν ο χώρος προσφέρεται για διάφορες εκδηλώσεις. Ακολουθούν τα  καφενεία και οι παραδοσιακές ταβέρνες, δίπλα της.

Η Βρύση είναι κτίσμα του 1908, προφανώς στην θέση μιας παλαιότερης Βρύσης από τον εργολάβο Αχιλλέα Κωνσταντίνου. Τότε η λειτουργία της ήταν πολυσήμαντη καθώς μέχρι το 1956 ήταν η κύρια πηγή πόσιμου νερού της κοινότητας. Σήμερα η Βρύση αυτή,  είναι απομεινάρι της παλαιάς εποχής…

Πρόκειται για μια όμορφη πηγή με καμάρες και μια μεγάλη δεξαμενή  νερού όπου μπορούσε να συγκεντρωθεί μια αρκετή ποσότητα νερού που έβγαινε από τον βράχο. Η περιοχή είναι μοναδική με τις πανύψηλες λεύκες, τα κυπαρίσσια, πεύκα και λίγες λεμονιές. Η Βρύση είναι γνωστή σ’ όλη την Κύπρο από ένα παλιό δημοτικό τραγούδι “Η βρύση των Πεγειώτισσων εν’ μες τες καμαρούες, τζιαι πάσιν τζιαι γεμώννουσιν όμορφες Πεγειωτούες”.