Πατήστε στα βήματα που πάτησαν οι πρώτοι Αχαιοί – Μυκηναίοι…
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ένας μικρός οικισμός που χρονολογείται στα τέλη της Ύστερης Εποχής του Χαλκού , τον 12ο αιώνα π.χ. Σύμφωνα με τον ανασκαφέα, ο οικισμός έχει ερμηνευτεί ως “αποικία” των πρώτων Αχαιών – Μυκηναίων που ήρθαν στην Κύπρο ως μετανάστες γύρω στο 1.200 π.χ. μετά την κατάρρευση των Μυκηναϊκών Βασιλείων στην κυρίως Ελλάδα.
Εκεί είδαν για πρώτη φορά στεριά οι ταλαιπωρημένοι Αχαιοί, εκεί αποβιβάστηκαν και από αυτόν τον άγονο χώρο της χερσονήσου της Μάα ξεκίνησε ο ουσιαστικός εξελληνισμός του Νησιού. Η πρώτη άφιξη των Μυκηναίων στην Κύπρο, στη χερσόνησο της Μάα, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός.
Τα πρώτα καράβια των Αχαιών αποίκων έφθασαν στην περιοχή της Μάας και ίδρυσαν μία από τις πρώτες αποικίες τους στο Παλαιόκαστρο. Στον ίδιο ακριβώς χώρο και ως ανάμνηση αυτού του γεγονότος ιδρύθηκε το πρώτο στην Κύπρο Μουσείο του Μυκηναϊκού Αποικισμού. Εύστοχα μπορεί να ειπωθεί πως ο χώρος αυτός είναι βαρυσήμαντος για την κυπριακή ιστορία καθώς εδώ άρχισε ο εξελληνισμός της Κύπρου.
Όταν μάλιστα οι Μυκηναίοι προσάραξαν στην στεριά της Μάα, η ενδοχώρα κατοικείτο από έναν αυτόχθονο πληθυσμό που είχε τους δικούς του Θεούς και Θεές , τις δικές του πεποιθήσεις και δοξασίες.
Η χερσόνησος πάνω στην οποία κτίστηκε ο οικισμός έχει μέγιστο μήκος στα 450 μ. και πλάτος 150 μ. ενώ καλύπτει μια έκταση 46.000 μ. Ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης. Οι δύο πλευρές της είναι απόκρημνες, ενώ στο άκρο το έδαφος χαμηλώνει ομαλά προς τη θάλασσα.
Δύο αμμώδεις κόλποι σχηματίζονται στις δύο πλευρές της χερσονήσου ενώ στο ανατολικό υπάρχει μια πηγή νερού.
Στην ίδια την χερσόνησο οι αρχαιολόγοι βρήκαν οικοδομικά συγκροτήματα, που προστατεύονταν από την ξηρά από ένα οχυρωματικό τείχος.
Το δε μικρό μουσείο με την πρωτότυπη αρχιτεκτονική είναι έργο ενός από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της Ευρώπης, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορίνο Andreas Bruno. Το μουσείο συνδέεται με την παρουσία των Μυκηναίων Ελλήνων στην Κύπρο, το περιεχόμενο του οποίου βρίσκεται σήμερα υπό διαμόρφωση.