#Ξωκλήσια Πέγειας

Τα ξωκλήσια της Πέγειας θεωρούνται στο είδος τους μοναδικά . Ανάμεσα στη ξεχωριστή φύση της Πέγειας , σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα, δίνουν την αίσθηση της παρουσίας του θεϊκού.

Αγία Ματρώνα: Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Ματρώνας βρίσκεται στην περιοχή Τοξεύτρας στην Πέγεια. Το μικρό εκκλησάκι με μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο και στην Γερόνησο κτίστηκε με την πρωτοβουλία ανθρώπων που ευεργετήθηκαν από την Αγία Ματρώνα αλλά και με την έμπρακτη στήριξη του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Αγία Αικατερίνη: Μικρό ξωκκλήσι που βρίσκεται μπροστά από το Ιερό της Παναγίας των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Αγιοβούνι: Σήμερα δεν υπάρχει παρά μερικά χαλάσματα- ερείπια.

Εκκλησία του Προδρόμου: Σήμερα έχουν παραμείνει μερικά χαλάσματα.

Αγία Βαρβάρα: Αποτελεί σήμερα μικρό προσκυνητάρι ενώ έχουν παραμείνει τα χαλάσματα της εκκλησίας.

Άγιος Γεώργιος ο Νησιώτης: Είναι παλιά εκκλησία, που χρονολογείται στον 13ο και 14ο αιώνα.

Άγιος Γεώργιος: Είναι η καινούργια εκκλησία τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε στις 4.10.1952 ο Πάφου Φώτιος.

Προφήτης Ηλίας: Το εκκλησάκι βρίσκεται 300 μέτρα ανατολικά της Παναγίας Ζαλακιώτισσας και είναι ένα μικρό προσκυνητάρι ενός τετραγωνικού μέτρου.

Άγιος Θεόδωρος: Μόνο μερικά ερείπια της εκκλησίας υπάρχουν σήμερα.

Άγιος Καλανδίωνας: Σήμερα η εκκλησία δεν υπάρχει.

Αγία Μαρίνα: Η εκκλησία βρίσκεται μεταξύ της Κισσόνεργας και της Πέγειας ακριβώς δυτικά του στρατοπέδου και περίπου 200 μέτρα από το στρατόπεδο και ανατολικά του φράγματος  Μαυροκόλυμπου.

Παναγία Αγριδιώτισσα: Είναι δύο εκκλησίες, η  νέα και η παλιά εκκλησία που βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων ανατολικά της Παναγίας Ζαλακιώτισσας.

Παναγία Εισοδίων : Είναι ο κεντρικός ναός της Πέγειας που ανεγέρθηκε το 1883 και εγκαινιάστηκε το 1885 από Μητροπολίτη Πάφου Νεόφυτου. Το έτος 2001 έχει γίνει η γενική συντήρηση του ναού. Η μεγάλη εκκλησά του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία, είναι σύγχρονο οικοδόμημα.

Παναγία Ζαλακιώτισσα: Δύο μίλια νοτίως του χωριού Πέγεια, σύμφωνα με την βιβλιογραφία της Ιστορίας της Εκκλησίας της Πάφου, προβάλλει Εκκλησάκι κτισμένο στη θέση της παλαιάς Μονής της Παναγίας της Ζαλακιώτισσας η οποία φημίζεται για την θεραπεία των κιρσών.  Το Μοναστήρι βρίσκονταν σε λειτουργία μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με την περιγραφή του Ρώσου Μοναχού Περιηγητή Βασίλειο Μπάρσκυ, ο οποίος την επισκέφθηκε κατά το 1835 η καθ’ αυτό Μονή εξαφανίσθηκε. Πολύ ολίγα είναι τα οικήματα της , όπως ανέφερε και μόνο τα δύο κελιά, παρέμειναν. Ο Ρώσος Μοναχός με την άφιξη του στην Κύπρο κατέγραψε την εκκλησία και το Μοναστήρι.

Η εκκλησία της Παναγίας Ζαλακιώτισσας είναι ο 2ος μεγάλος Ναός της Πέγειας που ωστόσο σήμερα δεν υπάρχει τίποτα από την παλιά μονή παρά μόνο το εκκλησάκι.

Ο Ρώσος Μοναχός είχε μάλιστα αναφέρει ότι το όνομα Ζαλακιώτισσα πιθανόν να προέρχεται εκ της τοποθεσίας αυτής . Επεσήμανε μάλιστα, πως πρόκειται για ένα δροσερό μέρος, άνευ ύδατος και σκληρού εδάφους.

Αγία Παρασκευή ή Παλαιομονάστηρο: Η εκκλησία εγκαινιάστηκε πριν από πέντε χρόνια περίπου.

Άγιος Πέτρος: Μερικά χαλάσματα της εκκλησίας παραμένουν σήμερα. Το ξωκλήσι δεν υπάρχει ποια.

Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού: Η εκκλησία βρίσκεται στην Τοξεύτρα, τα εγκαίνια της τέλεσε στις 18.6.2003 ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος και νυν Μητροπολίτης Πάφου.